Qui és Guillem Balboa?

La història de Guillem Balboa comença un 12 de gener de 1965, però no a Mallorca, sinó a Malabo, capital de Guinea Equatorial. Quan ell tenia només 4 anys la seva família no va tenir cap capacitat de decisió i es va veure obligada a venir a Palma per fugir de la repressió de l’ètnia fang contra els bubi.

Balboa és el major de sis germans i, amb la seva manera, es va fer càrrec de la cura dels seus germans i germanes petites. Durant la seva infantesa va viure al barri de Sa Gerreria de Ciutat i va realitzar els estudis d’EGB a Son Canals i els de BUP entre la Salle i Joan Alcover.

Amb el pas dels anys va alternar els seus estudis universitaris amb diversos treballs, alhora que realitzava cursos i seminaris de temàtiques diverses: Cooperació per al Desenvolupament a la Mediterrània, First Seminar on Euro-Arab dialogui o Cooperació Juvenil per al Desenvolupament. Des de ben petit una de les seves majors aficions va ser la fotografia i va tenir l’oportunitat de col·laborar en Diari 16 Balears i ser ajudant de fotografia de Biel Bennásar i Gonzalo Sales. També ha treballat de professor de reforç d’anglès i al servei de comunicació de la UIB.

Pare de 3 fills, des del 2006 resideix a Alaró i és aquí on comença a donar els seus primers passos en el teixit associatiu del municipi. Però és una cosa, la política, que no li resulta nova. El seu pare ja havia estat ministre a Guinea i un oncle seu, batle, pel que va créixer en un entorn molt polititzat i amb una llarga implicació política. Dels seus pares va aprendre a estar compromès amb la gent més desfavorida, i això és el que el va impulsar a presentar-se com candidat de Més per Mallorca a les eleccions municipals d’Alaró de l’any 2015. Tot i només portar un any militant a la formació, la seva experiència i coneixement de la realitat del municipi i el compromís de millora de les condicions de vida dels seus veïns i veïnes, són els que el porten a fer aquest pas tan important.

A les eleccions va obtenir tres regidors i, en virtut del pacte amb el PSIB, es va proclamar batle d’Alaró el juny del 2017. Un any i mig després decideix fer un pas més a la seva carrera política i el 9 de juny de 2018 és elegit número 2 per a les llistes de MÉS per Mallorca al Consell i, després de l’avançament de les Eleccions Generals, el candidat de la formació ecosobiranista al Congrés.

Però qui és realment Guillem Balboa?

1. Què és el primer que fas cada dematí?

El primer que faig és posar la cafetera al foc i despertar na Juju, la meva menuda.

2. A què et volies dedicar quan eres petit?

Sempre he estat un tastaolletes i la veritat és que tot em semblava molt interessant. Hi ha un món a fora per descobrir i molt poc temps per fer-ho. Com deien a Expedient X “The truth is out there”.

3. Un racó de les illes on perdre-se.

Qualsevol racó o carrer que pugui parèixer insubstancial amaga tota una història. I això és el que realment m’agrada, anar descobrint històries.

4. Quina és l’obra cultural (pel·lícula, llibre, obra d’art…) que més t’ha influenciat?

En tenc molts, així que els intentaré separar per temàtiques. En pintura triaria “Ofèlia” del prerrafaelita Millais, que em fascina!

Un llibre fonamental per a mi va ser Peau noire, masques blancs (Pell negra, màscares blanques) del psiquiatre Franz Fanon. També tenc entre els meus preferits el conte La dama del gosset, d’Anton Txékhov, i no podria viure sense rellegir de tant en tant Julio Camba, un mestre del periodisme i de l’observació. D’ell recomanaria Sobre casi todo i també Sobre casi nada.

Parlar de música em sembla inabastable perquè sóc capaç de vibrar amb tots els estils, però ara mateix estic britànic, així que triaria The Clash, The Who, The Specials, The Cure i Hair Cut One Hundred.

Finalment, i ara que les sèries estan de moda, triaria la clàssica Treme, ambientada a Nova Orleans després de l’huracà Katrina i una que em té enganxat darrerament, Bron (El pont).

5. La teva recepta preferida de les illes.

La llista és llarga, però puc posar un exemple: el bullit d’ossos que fa la meva sogra.

6. Anar a passar el dia a la platja o d’excursió per la muntanya?

No m’agrada el concepte “anar a la platja”, jo sóc més d’anar a la mar. Però del que sóc més fan és de les passejades de muntanya.

7. Tens mascotes? Si és així, ens podries dir els seus noms?

Tenc obsessions, pors i manies. Fan la mateixa companyia i embruten molt menys.

8. Un “guilty pleasure”?

En tenc un des de fa un parell d’anys: arribar prest a casa, posar-me el pijama, desconnectar el telèfon i tancar ben fort la porta [riu].