Balboa: “Ningú hauria de destinar més d’una quarta part del seu sou al lloguer d’un habitatge social”

Veus Progressistes proposa una llei estatal que garanteixi el dret d’accés a l’habitatge

El candidat de Veus Progressistes al Congrés, Guillem Balboa, juntament amb la candidata al Senat, Rosa Cursach, han presentat aquest dimecres en roda de premsa les mesures per aconseguir una nova política d’habitatge públic. Així, el primer que ha destacat Balboa, ha estat la necessitat d’actuar en dos eixos: per una banda l’augment de parc públic d’habitatge i per l’altra el preu dels lloguers. “Ningú hauria de destinar més d’una quarta part del seu sou al lloguer d’un habitatge social”, ha subratllat.

Per això, ha explicat, des de Veus Progressistes s’instarà al govern espanyol a aprovar una estratègia d’habitatge perquè el cost dels de lloguer social no superi el 25% dels ingressos. “És prioritari canviar el model d’habitatge públic, augmentar el parc i reconvertir-lo al lloguer perquè la gent pugui tenir garantit el dret d’accés a l’habitatge”, ha incidit Balboa.

El també batle d’Alaró ha apuntat a més la necessitat d’una llei estatal d’habitatge on es reconegui i garanteixi el dret d’accés, a més d’establir-s’hi el lloguer social com a prioritari.

Rosa Cursach ha destacat, d’altra banda, la necessitat de fer un canvi de paradigma per entendre l’habitatge com una prioritat de govern i “un dret pel qual han de vetllar els poders públics”. Així, per garantir aquest dret no és necessari només limitar els preus del lloguer, sinó fer aflorar els habitatges buits i posar-los al mercat amb un preu assequible i deixant enrere la compra per prioritzar el lloguer.

Les raons per canviar el model en polítiques d’habitatge, ha explicat Cursach, és que l’estat espanyol és un dels que menys inverteixen en habitatge públic: s’hi destina menys d’un 1% del PIB, mentre que la mitjana a Europa està entre l’1 i el 2%. A més, ha apuntat la candidata al Senat, Espanya és un dels països on menys gent viu en règim de lloguer.