Balboa: “Incentivarem econòmicament les alternatives sostenibles de consum”

Veus Progressistes proposa noves regulacions i incentius fiscals per combatre la generació de residus

Veus Progressistes ha explicat aquest dilluns les mesures que impulsarà la coalició per tal de fomentar la reparació i reutilització de productes i evitar l’obsolescència programada i la generació de residus. El cap de llista al Congrés dels diputats, Guillem Balboa, i la candidata de MÉS per Mallorca al Consell, Bel Busquets, han explicat les mesures que fan falta per “incentivar un canvi de model econòmic i alternatives sostenibles de consum”.

Bel Busquets, ha explicat que MÉS per Mallorca “parteix de la filosofia de que el millor residu és el que no es genera”. Per això, ha insistit que “és molt més sostenible una economia basada en la reparació i canvi de peces fetes malbé que una economia com l’actual basada en el consumisme de productes nous que tenen obsolescència programada”.

Segons ha explicat la també consellera d’Innovació, a molt de països de l’entorn europeu ja funcionen mesures de reducció fiscals per a les empreses i entitats socials que gestionen la reparació, preparació per a la reutilització, la compra-venda de segona mà i el lloguer. “Les dades diuen que per cada 10.000 tones de residus gestionats a través d’aquest tipus d’entitats, es generen 296 llocs de feina”, ha dit.

Busquets també ha dit que és necessari combatre la generació de residus i la tudadissa mitjançant mesures preses a nivell estatal. “A les Balears hem estat pioners en aquest àmbit gràcies a la Llei de residus, però actuar des del Congrés ens permetrà anar més
enllà i prendre mesures fiscals i de regulació del mercat”, ha apuntat la número cap de llista de MÉS al Consell de Mallorca.

El candidat de la coalició Veus Progressistes al Congrés, Guillem Balboa, ha dit que la proposta es basa en “posar incentius econòmics per anar canviant el sistema”. “És més barat comprar una gelera nova que arreglar la vella, o fer servir tassons d’un sol ús que no envasos reutilitzables. Hem d’invertir aquesta situació”, ha dit Balboa.

Per això, el candidat al Congrés ha proposat establir un IVA zero per a les entitats socials que treballen amb persones en risc d’exclusió en el camp de la reparació i la reutilització de productes. En canvi, “per a la resta de tendes de comerç local amb serveis de reparació, compra-venda de segona mà i lloguer, proposam reduir l’IVA del 21 al 10%”.

Així mateix, Balboa ha exposat les propostes que planteja Veus Progressistes i que “fan falta per passar de la cultura del consum de productes nous a la cultura de la reutilització”. Segons el candidat ecosobiranista, caldrà “exigir per llei que s’acabi amb l’obsolescència programada, fer que els productes venguin amb un manual de reparacions i actuar perquè els preus de les peces de substitució no siguin tant alts i no desincentivin les reparacions”.